Krijg meteen antwoord
+ 33(0)3 28 22 64 40
 • NL

HET BIRD-PROJECT VAN EDF, EEN VOORBEELD VAN CCUS IN DUINKERKE

Het proces dat EDF wil testen is ‘carbonatatie’, dat bestaat uit de opslag van CO2 in mineralen, in dit geval in verbrandingsresten, door middel van injectie. De aldus verkregen aggregaten zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt bij openbare werken.

Het doel is om dit project uit te voeren bij een Centrum voor Energieterugwinning, zoals de Agglomeratie Duinkerke er een heeft. Een dergelijk project zou het centrum in staat stellen om een negatieve CO2-uitstoot te realiseren (het centrum verbrandt 50% van de biomassa. Omdat de biomassa zelf al tijdens zijn levensduur heeft bijgedragen aan de opname van CO2, komt het afvangen en het gebruiken of opslaan van de CO2 die vrijkomt bij verbranding neer op het vrijkomen van negatieve CO2). Daarnaast wil EDF de regionale dynamiek rond het CO2-thema versterken, in het bijzonder met het 3D-programma dat gekoppeld is aan het Noorse project Northern Lights. De CO2 die zal worden gebruikt om de haalbaarheid van carbonatatie aan te tonen, is slechts een deel van de CO2 die bij dit project wordt afgevangen; het overschot moet daarom worden opgeslagen in zoutholtes.

EDF

“EDF wil zich positioneren als een speler in de CO2-reductie van de energiesector. De uitstoot van negatieve CO2 zal regio’s en fabrikanten helpen om CO2-neutraal te worden. Wij zijn van mening dat het belangrijk is om projecten te ontwikkelen rondom het toekomstige knooppunt Duinkerke, zodat deze sector van CO2-afvang, -transport en opslag een succes kan worden”, legt Isabelle SENGHOR-LEFRANCOIS, adjunct-directeur strategie en ontwikkeling (Directeur Strategie en Ontwikkeling) van Thermal, Expertise en Multi-Business Support van EDF uit.

 • > Fase 1: Heeft een looptijd van 5 jaar. Deze fase maakt de afvang en opslag mogelijk van 8.000 ton CO2 per jaar, ofwel 4.000 ton negatieve CO2-uitstoot per jaar.
 • Fase 2 maakt de afvang en opslag mogelijk van alle CO2 die door het CVE wordt geproduceerd. Dat wil zeggen bijna 120.000 ton CO2 per jaar gedurende 20 tot 25 jaar, of 60.000 ton negatieve CO2-uitstoot per jaar.

Voor meer informatie download het magazine of neem contact met ons op via onderstaand formulier


  Neem contact met mij op over :


   

  Ces actualités peuvent également vous intéresser

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Nieuwsbrief van Dunkerque Promotion

  Verhalen afgewisseld met concrete tips. Sluit u aan bij het netwerk met de beste en meest creatieve ondernemers en ontvang per e-mail hun laatste nieuws.

  Getuigenissen
  Contact